Duurste echtscheiding ooit

De rijke Rus Dmitri Rybolovlev moet van de rechter in Zwitserland bij de scheiding van zijn vrouw Elena meer dan 4 miljard Zwitserse frank, de helft van zijn vermogen, afstaan.

Het bedrag dat Rybolovlev moet uitkeren aan zijn ex, stelde de rechter in Genève vast op 4.020.555.987 frank en 20 centimes (3.286.444.124 euro en 38 cent). Zwitserse media melden dinsdag dat dit de duurste echtscheiding ooit is, als de regeling in hoger beroep standhoudt.

Rybolovlev, momenteel onder meer eigenaar van de voetbalclub AS Monaco, was 23 jaar met Elena getrouwd. De twee voeren al 6 jaar strijd over de scheiding. De rechter bepaalde ook dat de in Genève woonachtige Elena de voogdij krijgt over hun jongste dochter, de 13-jarige Anna. De advocaat van de 47-jarige Rybolovlev heeft maandagavond aangekondigd dat Rybolovlev zich hier niet bij neerlegt.

Hij is miljardair geworden met kunstmest. Toen hij ruzie met zijn vrouw kreeg onder meer over zijn buitenechtelijke escapades, verhuisde hij van Genève naar Monaco.

Het bedrag gaat ver boven wat de Franse zakenman en kunsthandelaar Alec Wildenstein (1940-2008) aan zijn ex, Jocelyne Périsset in 1999 moest geven, 1,8 miljard euro. Ook de scheiding van mediamagnaat Rupert Murdoch in hetzelfde jaar was een stuk goedkoper: zijn vrouw Anna kreeg 1,25 miljard euro mee.
Door: ANP